petak, 21 novembar 2014
Home Životna sredina
Životna sredina
Šta je zelena analitička hemija?
četvrtak, 04 jun 2009 09:05

Zelena hemija podrazumeva upotrebu hemijskih tehnika i metodologija koje smanjuju ili eliminišu upotrebu reagenasa, rastvarača, proizvoda ili međuproizvoda koji su štetni po ljudsko zdravlje i okolinu.

Analitička hemija nije bila u fokusu zelene hemije do skoro. Zelene analitičke metode nije lako identifikovati. Metode moraju da ispunjavaju jedan ili više od dvanaest principa zelene hemije.

Šta čini analitički metod zelenim?

Upotreba analitičkih tehnika i metodologija koje smanjuju ili eliminišu rastvarače, reagense, i druge hemikalije koje su štetne po ljudsko zdravlje i okolinu i koje ujedno obavljaju brze i energetski efikasne analize.

Upotreba manje toksičnih i opasnih rastvarača ili hemikalija prilikom pripreme uzorka i analitičkih merenja:

  •  ako je moguće zameniti štetne sa manje opasnim hemikalijama,
  •  ako se štetna hemikalija ne može zameniti uzeti manju količinu,
  •  istražiti mogućnost novih postupaka za pripremu i čuvanje uzoraka.


Smanjenje vremena i energije potrebnih za izvođenje analize može se postići korišćenjem manje količine uzoraka za merenje ili in-situ merenjima

Tokom većine analitičkih postupaka u ispitivanju zagađenja životne sredine dolazi do nastanka hemijskog otpada koji ima štetan uticaj. Javlja se paradoksalna situacija da supstance koje se koriste u ispitivanju nekih hemijskih vrsta mogu biti otrovnije i opasnije od supstanci koje se ispituju. Prilikom razvoja novih “zelenih” analitičkih metoda mora se voditi računa o sledećem:

  •     ne sme da nastaje hemijski otpad;
  •     otpad koji nastaje ne sme biti otrovan;
  •     količina otpada mora biti što manja;
  •     otrovni otpad mora biti recikliran i ponovo upotrebljen; 


Ukoliko se upotreba otrovnih materija ne može izbeći, procedura za obradu otpada nakon analitičkog ispitivanja mora biti razvijena u skladu sa principima zelene hemije.

  •     Uspešna zelena analitička metodologija mora imati i finansijske prednosti nad konvencionalnim postupcima.
  •     Zelene analitičke metode smanjuju rizik po zdravlje i povećavaju sigurnost na radu za analitičara.
  •     Zelene analitičke metode smanjuju količinu toksičnih hemikalija u životnoj sredini.


Zapamtite, koliko god da je metoda “zelena”,
ukoliko ne zadovoljava kriterijume osetljivosti ispitivanja,
ona nije korisna i ne može se koristiti!

 

 
Sadržaj odabranih pesticida u voću sa beogradskog tržišta
ponedeljak, 25 maj 2009 07:35

U Laboratoriji za masenu spektrometriju Tehnološko-metalurškog fakulteta vršeno je ispitivanje koncentracije odabranih pesticida u voću sa beogradskih pijaca i lokalnih prodavnica. Ispitivanje je vršeno metodom tečne hromatografije u kombinaciji sa masenom spektrometrijom.
Od ukupne količine ispitanog voća 52% je bilo negativno na prisustvo pesticida. Najčešće detektovan pesticid u voću je bio karbendazim, koji je pronađen u 77 % pozitivnih uzoraka. Acetamiprid, dimetoat, imidakloprid i malation su takođe detektovani, međutim u manjem broju uzoraka. Nađene koncentracije pesticida u voću u većini slučajeva su bile ispod maksimalno dozvoljenih koncentracija (MDK) propisanih od strane Evropske Unije. Međutim, u dva uzoka nađene koncentracije bile su veće od dozvoljenih  koncentracija. U jednom uzorku breskve nađena koncentracija karbendazima je bila 3 puta veća od MDK, dok je u jednom uzorku kajsije nađena koncentracija dimetoata skoro 10 puta veća od MDK. Koncentracije nađenih pesticida prikazane su u tabeli 1, zajedno sa MDK vrednostima propisanim u Evropskoj Uniji.

Na jednom delu uzoraka voća posmatran je uticaj različitih vrsti tretiranja voća (pranja, potapanja i ljuštenja) na ukupan sadržaj pesticida. U tu svrhu uzorak voća je podeljen na poduzorke, od kojih je jedan opran pod mlazom vode u trajanju od 10 min, drugi potapan u posudu sa vodom 15 min (uzorak breskve nakon potapanja je oljušten), dok je poslednji poduzorak analiziran neopran. Dobijeni rezultati su prikazani u tabeli 2.

Kao što se iz prikazanih rezultata može videti, pranjem voća se postiže smanjenje koncentracije pesticida. Međutim, potapanje voća je znatno efikasniji način smanjenja koncentracije pesticida. Kod uzorka breskve tek se kombinacijom potapanja i ljuštenja postiže smanjenje koncentracije karbendazima ispod MDK. 

 
Konverzija i akumulacija energije obnovljivih izvora
utorak, 10 mart 2009 21:31
Osnovni vidovi energije koji omogućavaju funkcionisanje današnje civilizacije su uglavnom toplotna i električna energija, koje se u daljim tehnološkim postupcima primenom određenih pretvarača (konvertora) mogu prevesti u ostale vidove energije. Toplotna i električna energija se danas u velikom procentu dobijaju iz neobnovljivih izvora energije. Pod pojmom neobnovljivih izvora energije se podrazumevaju svi potencijalni nosioci nekog vida energije koji su jednom stvoreni ali se za sada ne mogu obnoviti. Takvi nosioci energije su fosilna goriva: ugalj, nafta i derivati nafte, prirodni gas, kao i fisiona (nuklearna) goriva.
Opširnije...
 
Proizvodnja bioetanola
ponedeljak, 09 mart 2009 18:36


Osnovna primena bioetanola se može svrstati u tri oblasti:

▪ u industriji kao sirovina ili rastvarač
▪ za proizvodnju alkoholnih pića
▪ kao gorivo

Velika potrošnja i iscrpljivanje fosilnih goriva poslednjih nekoliko godina koje se javlja usled razvoja industrije i tehnologije, uslovljava pronalaženje nekog alternativnog rešenja. Među alternativnim energetskim resursima značajno mesto danas zauzimaju biogoriva, od koji bioetanol ima posebno mesto kao obnovljivo i ekološki pogodno gorivo..
Kod proizvodnje bioetanola važno je da se može dobiti fermentacijom iz obnovljivih sirovina koje sadrže ugljene hidrate (kukuruz, šećerna trska, krompir, topinambur i dr.). Fermentacija šećera biomase se vrši pomoću mikroorganizama, i to tradicionalno pomoću kvasaca, a u novijim tehnologijama i pomoću odredjenih vrsta bakterija.
 
Opširnije...
 


Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6).

Your current web browser must be updated to version 7 of Internet Explorer (IE7) to take advantage of all of template's capabilities.

Why should I upgrade to Internet Explorer 7? Microsoft has redesigned Internet Explorer from the ground up, with better security, new capabilities, and a whole new interface. Many changes resulted from the feedback of millions of users who tested prerelease versions of the new browser. The most compelling reason to upgrade is the improved security. The Internet of today is not the Internet of five years ago. There are dangers that simply didn't exist back in 2001, when Internet Explorer 6 was released to the world. Internet Explorer 7 makes surfing the web fundamentally safer by offering greater protection against viruses, spyware, and other online risks.

Get free downloads for Internet Explorer 7, including recommended updates as they become available. To download Internet Explorer 7 in the language of your choice, please visit the Internet Explorer 7 worldwide page.